Meme Küçültme
Devamını Oku
Meme büyütme ameliyatı, silikon meme implantları ile yapılmaktadır. Göğüsler, kadınlığı simgeleyen en önemli fonksiyonel ve estetik organlardan biridir. Her kadın estetik olarak güzel görünümlü göğüslere sahip olmak ister. Ancak göğüslerin tek ya da çift taraflı gelişme geriliği ya da doğumdan sonra kilo verme sonucu, göğüsler küçülebilir, estetik görünümü bozulabilir ya da biraz sarkabilir. Bu gibi durumlarda memeyi, büyütmeye ve dolgunlaştırmaya yönelik yapılan girişimler ile daha dolgun, daha iri, estetik olarak daha güzel görünümlü meme oluşturmak mümkündür. Bu büyütme en kolay silikon meme protezleri ile yapılabilir.
Göğüs büyütme oranı, kişinin arzusu, mevcut memenin durumu, meme derisinin esnekliği ve göğüs kafesinin ölçüleri dikkate alınarak hasta ile birlikte belirlenir. Ancak kesin ölçü, ameliyat sırasında belirlenir. Burada en önemli konu, göğüs derisinin alabileceğinden daha büyük bir protezin konmaması gereğidir. Bunun içinde ameliyat sırasında ölçü protezleri kullanılır.
Göğüs büyütme ameliyatı ayrıca eğer gerekiyorsa meme dikleştirme ile birlikte yapılabilir. Dolgunluğunu yitirmiş, gevşemiş ve ileri derecede sarkmış olan memelere, tek başına protez yerleştirme ameliyatı uygulandığında memede yeterli dikleştirme sağlanamayabilir. Bu durumda ek olarak uygun yerlerden deri fazlalıkları çıkarılarak göğüs başı olması gereken daha üst seviyeye çıkarılarak göğüs dikleştirme işlemi yapılması uygundur.
Göğüs büyütme ameliyatı, meme dokusu arkasına yerleştirilen silikon jel yapısında olan meme protezi ile yapılmaktadır.
Estetik meme ameliyatı için başvuran hastalar genellikle ulaşmak istedikleri meme büyüklüğünü tarif etmede güçlük çekerler. Sıklıkla, istedikleri sütyen numarasını söylerler (85, 90 gibi). Ancak çeşitli sütyen markaları, farklı büyüklükte olabilir. Ayrıca 85 ve ya 90 gibi ölçüler hastanın göğüs kafesini çapı ile ilgili olduğundan genellikle sütyen numarası değişmeyecek buna karşılık "cup size" denilen A, B, C, D harfleri ile ifade edilen boyutlar değişecektir. Bu nedenle ameliyat öncesinde hastanın beklentisinin çok iyi saptanmalı, bunun yanında olabilecek farklı büyüklükler ve sebepleri incelenmelidir. Örneğin, küçük yaşlardan beri çok küçük olan göğüslerin çok fazla büyütülmesi tek bir ameliyatta mümkün olmayabilir, çünkü derinin belirli bir oranda esneme kabiliyeti vardır. Bu toleransın çok zorlanması, komplikasyona (dikiş açılması, kapsül kontraktürü gibi) yol açabilir.
Hastalar estetik ameliyat öncesi aspirin ve benzeri kan sulandırıcı almamalı, kullandıysa 7-8 gün önce kesilmelidir. Ameliyat öncesi vücudun herhangi bir yerinde enfeksiyon olmamalıdır. Kırk yaşın üzerindeki hastalarda özellikle ailede meme kanseri hikayesi varsa ameliyattan önce mamografik inceleme yapılmalıdır.
Meme büyütme ameliyatı genellikle anestezi altında ortalama 1 saat süren bir işlemdir. Bazen sedasyon ve lokal anestezi altında da uygulanabilir.
Meme protezinin yerleştirilmesi için üç adet bölgeden giriş yapılabilir. Bunlar sırasıyla; meme başı, meme altı ve koltuk altı bölgesidir. Her üç bölgenin de kendine ve uygulanacak hastaya göre avantajları vardır. Bu giriş bölgesine hasta ile hekim birlikte karar verirler. Meme protezi hangi bölgeden girilirse girilsin meme dokusuna ve süt kanallarına zarar vermeden uygulanmalıdır.
Protezin yerleşimi için yine 3 bölge vardır. Bunlar kas altı, meme dokusunun altı ve fasya altı (kasın zarının altı) bölgesidir. Son yıllarda sağladığı avantajlar açısından fasya altı yerleşimi çok sık tercih edilmektedir. Protez yerleştirildikten ve son şekil verildikten sonra kesiler katmanlarına uygun şekilde dikilir ve son sütür gizli atılır, bu yüzden ameliyattan sonra dikiş alma gibi bir işlem olmaz.
Ameliyat bitince bandaj ve özel korse sütyen giydirilir. Bu sütyen banyo ve özel durumlar dışında bir ay boyunca hep giyilmelidir. Bir ay içerisinde meme protezinin etrafında vücut tarafından oluşturulan kapsül gelişir ve protez bu kapsül tarafından sarılarak adeta koruma altına alınır.
Ameliyattan sonra hasta 3-4 saat yatağında dinlenir, sonrasında eve gidebilir. Özel korse sütyeni ile günlük yaşantısına devam edebilir. Eğer küçük çocukları varsa birkaç gün çocuklarını kucaklarına almaları önerilmez. Bir hafta araba kullanılması, ağır kaldırması ve spor yapması önerilmez.
Ameliyatın ertesi günü bandajlar çıkarılır ve hastalar duş alabilir. Hasta spor yapmak için bir haftadan sonra uygun hale gelir ve alt beden hareketleri ile spora başlanması önerilir. Üst beden hareketleri için kapsül gelişiminin tamamlanmasında yarar vardır. Yapılan her harekette ağrı bir yol göstericidir. Ağrı oluşuyorsa yapılan harekette bir hata vardır, buna dikkat edilmesi gerekmektedir.
Meme ameliyatından sonra çok nadiren kanama, şişlik, asimetri, kapsül kontraktürü (oluşan kapsülün sertleşmesi sonucu ağrılı şekil bozukluğu) gelişebilir. Bu durumlarda doktorunuz size en uygun tedavi yolunu anlatacak ve uygulayacaktır. Burada bütün ameliyatlardan ve tıbbi girişimlerden sonraki altın kuralı unutmamak lazımdır, beklenmedik bir gelişmede derhal doktorunuzla bu gelişmeyi paylaşın ve doktorunuzu doğru bilgilendirin.
Meme büyütme için meme içerisine dolgu maddeleri (hiyalüronik asit) veya yağ enjeksiyonu da uygulanabilir. Bu yöntemler protez kadar uzun ömürlü olmamasından dolayı tekrarlanmaları gerekmektedir. Sıklıkla memeye yağ enjeksiyonu, protez ile meme büyütme sonrası memenin farklı bölgelerine yapılacak ufak dokunuşlarla doğal görünüm elde etmek için kullanılır.
Meme büyütme ameliyatı hastaların erken sonuç görmelerinden dolayı en mutlu oldukları ameliyatlardan birisidir.
Yerleştirilen meme protezleri firmalar tarafından ömür boyu garanti edilmesine karşın ileri yaşlarda mammografi, ultrasonografi ile protezin kontrolunun sağlanması ve gerekirse değiştirilmesi önerilir.
Unutulmamalıdır ki, protez yapılmış olsun veya olmasın meme dokusu da bedenin diğer bölgeleri gibi yaşlanmaya ve deforme olmaya mahkumdur. Bir takım önlemler ile bunların geciktirilmesi olasıdır.
Genel
1 - 2 Saat
7 Gün
6 - 12 Ay
İşlem sonrası korse ve sporcu sütyeni kullanılması önerilir.
10 Sene