Yüz Germe Ameliyatı
Devamını Oku
Çene yapısının yüzün geri kalanıyla uyumlu olmadığını düşünen hastaların başvurduğu ameliyatlardır. Bu operasyonlardaki temel amaç kişinin estetik yüz yapısını ve ifadesini bozmadan kendisini memnun edecek bir çene şekli vermektir. Çene şekil bozukluklarında ortak özellik, maloklüzyon yani dişlerin kapanmasının bozuk olmasıdır. Normalde alt ve üst dişler birbirleriyle temas halinde ve üst çene ön dişleri alt dişlere göre çok az öndedir. Oklüzyon bozulduğunda, dişler arasındaki temas da bozulur ve aralarında bir açıklık oluşur. Bu açıklığın mesafesi arttıkça şekil bozukluğunun ağırlık derecesi de artar. Bu açıklık aynı zamanda yumuşak dokuları ve yüzün şeklini de etkileyerek estetik bir bozukluğa da neden olur. Deformitenin düzeltilmesinde dişlerin normal pozisyonlarına, birbirleriyle temas eder şekle getirilmelerine yani normal oklüzyonun sağlanmasına yönelik cerrahi girişimler yapılır. Özellikle ön alt ve üst dişlerin arasının açık olması, kesici dişlerin işlevini bozar ve hasta yemek yerken kesici dişlerini kullanamaz.
Oklüzyon bozukluğunun oluşmasında temel sebep alt çene, üst çene ya da her ikisine bağlı ortaya çıkabilir. Çene normalden daha az gelişerek küçük boyutta olabilir ki bu duruma retrogeni adı verilir. Bunun tam tersi olan durumda ise çene normalden daha fazla gelişerek öne doğru çıkıntı oluşturur buna ise prognati denir. Temel sebebin ne olduğunun saptanması için “sefalometrik analiz” denen bir incelemenin yapılması gerekir. Bu incelemede kafa ve yüz kemiklerinin açısal ilişkileri ortaya konarak normal açılara göre sapmalar ölçülür. Bunun sonucunda anormal durumun üst çene mi, alt çene mi, ya da her ikisine mi ait olduğu saptanır. Sefalometrik analiz dışında çene kemik yapıları yumuşak doku özellikleri de incelenir. Daha sonra alt ve üst çenenin alçı kalıpları hazırlanarak alçı model üzerinde hangi seviyelerden kesi yapılacağı planlanır. Bu plan yapılarak karar verildikten sonra hasta ile görüşülerek ameliyatın nasıl yapılacağı anlatılır.
Çene estetiği ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Gerek üst çene gerekse alt çene ameliyatlarında öncelikle ağız içinden yapılacak girişimler tercih edilir. Ancak bazı durumlarda dıştan kesi yapılması gerekebilir. Bu durumda kesinin nereden yapılacağı ne kadar iz kalacağı hasta ile görüşülerek anlatılır. Sadece dişlerin şekil bozukluğuna bağlı maloklüzyon durumunda diş hekimleri tarafından ortodontik tedavi uygulanarak dişlerin oklüzyonu düzeltilir. Mikrognati yani çenenin normalden küçük olması durumunda çene kemiği uygun yerlerden kesilerek öne doğru alınır ve oluşan açıklığa vücudun başka yerlerinden alınan kemik dokusu nakledilir. Kemik dokusunun yanı sıra çeneye implant yerleştirmek de mümkündür. Çenenin aşırı geliştiği prognati durumunda ise uygun yerlerden kemik dokusu kesilerek çene geriye doğru alınır. Çene estetiğinde bazen sadece alt çenenin geride göründüğü ve kemik dokuyu ilgilendirmeyen şekil bozuklukları sözkonusu olabilir. Burada yapılması gereken alt çeneye kalıcı silikon ya da medpor protez konulması veya dolgu ile çenenin alt ucunun biraz öne alınmasıdır ki bu da hastaları oldukça mutlu eder.
Postoperatif dönemde 6 hafta süre ile kemik kesiği iyileşene kadar üst çene ve alt çene elastik fiksasyon ile temas halinde tutulur. Bu fiksasyon, kemik kesiği iyileşene kadar parçaların hareketsiz kalması ve dişlerin sürekli birbiriyle temas halinde kalmasını sağlayarak normal oklüzyonun devamlılığının sağlanması amaçlanmaktadır. İyileşme süresinin sonunda, iyileşmenin yeterli olup olmadığını tespit etmek için kontrol röntgenleri alınır. Yeterli ise fiksasyon çıkarılır. Yeterli olmaması durumunda ek bir süre yerinde tutulur. Müdahaleler genel anestezi altında yapılır. Fiksasyon döneminde hasta dişlerinin kenarlarından pipet veya kaşık kullanılarak sıvı besinler ile beslenir. Bu dönemde her beslenmeden sonra gargara solüsyonları ile ağzın temizlenmesi diş sağlığı ve ağız hijyeni açısından önemlidir.
Hastanın mevcut çene şeklinden şikayet tipine ve operasyondan beklentilerine göre çene dolgusu tedavileri de uygulanabilir.
Çene estetiği ameliyatları sıklıkla dudak büyütme ve burun estetiği ameliyatlarıyla beraber uygulanabilmektedir. Iyileşme süreci yapılan işlem/lere göre değişmektedir. Sonuçlar hızla görüldüğü ve şikayetçi olunan durum şişliklerin inmesiyle kalıcı olarak çözüldüğü için hastaların yüzünü fazlasıyla güldükmektedir.
Genel
1 - 2 Saat
7 - 14 Gün
6 Ay
Operasyondan çekinen hastalar için çene dolgusu tavsiye edilir.
Sürekli